Nieuwe wijk in Weesp heet Weespersluis

ProfielfotoLinda van den Berg 18-02-2016

Dinsdag 16 februari is, ruim 2 maanden nadat de gebiedspromotie voor de ‘Plek van het goede leven’ is gestart, de officiële naam voor de nieuwe wijk in Weesp bekend gemaakt.

Peter Eijking,  wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling in Weesp, onthulde samen met Harm Janssen, directeur van de ontwikkelcombinatie GEM Bloemendalerpolder, in de Raadszaal van het stadhuis in Weesp de naam ‘Weespersluis’. Ook vond daar de première van een korte film over het nieuwe gebied plaats in bijzijn van gemeenteraadsleden en relaties.

Het nieuwe woonlandschap

Weespersluis is voor Weesp een belangrijk en ambitieus woningbouwproject. Met in totaal 2750 woningen kan de stad de komende jaren rekenen op enkele duizenden nieuwe inwoners in het mooie vestingstadje onder de rook van Amsterdam. Maar liefst 2500 belangstellenden, overwegend afkomstig uit Amsterdam, Weesp, Diemen en ’t Gooi, hebben zich al aangemeld via de gebiedswebsite. Vanaf vandaag is de nieuwe website www.weespersluis.nl  in de lucht en is een grote abri-campagne in Weesp en Amsterdam gestart .

Architectuur

Weespersluis wordt gebouwd in de ‘Fin de Siècle’ architectuur, een rijk gedecoreerde stijl met binnen-buitenruimtes zoals erkers, serres, veranda’s en loggia’s en gevels met een verticaal karakter. De woningen passen voor het overgrote deel qua architectuur helemaal in de woonsfeer die je bij de historische buitenplaatsen langs de Vecht vindt. Natuurlijk gaan niet alle woningen er hetzelfde uitzien. Deze stijl wordt afgewisseld met klassieke én moderne architectuur. Er komen verschillende woningtypen rond hofjes, parkstraatjes en singels. Elke buurt krijgt zijn een eigen karakter. De nieuwe wijk bestaat uit drie deelgebieden; Vechtrijk, Lanenrijk en Waterrijk.

Waterrijk, Vechtrijk en Lanenrijk

In de deelgebieden komen verschillende woningtypen, zoals herenhuizen, tweekappers en vrijstaande villa’s.
Ook zijn er kavels voor zelfbouw. Het landschap en het water spelen een belangrijke rol in de nieuwe wijk. Zo is Vechtrijk georiënteerd op de Vecht, met woningen in parkstraatjes met gesloten hoeken. Lanenrijk is meer een buurt met singels, lanen en hofjes. Waterrijk ligt langs een groene parkachtige boulevard. Hier komen onder andere villa´s midden in het landschap en kavels aan het water met eigen aanlegsteiger.

Gebiedscoöperatie Weespersluis als eerste aan de slag

Het plan is dat de Gebiedscoöperatie Weespersluis als eerste aan de slag gaat in het gebied. Deze community van lokale boeren, ondernemers en bewoners heeft het idee om aan de Noordoostzijde van Weespersluis een wilgenbos, een bloemenpluktuin en een voedselbos aan te leggen. Er komen ook dieren, zoals weidekoeien en –schapen, varkens en kippen. Ouders met kinderen, scholen en iedereen die het leuk vindt om door bos en weiland te struinen is welkom. Zo wordt Weespersluis nu al een plek waar Weespers graag komen.

Ondernemers welkom in Weespersluis

Ook is er in Weespersluis plaats voor ondernemers. Zo komen er winkels en horeca. Voorzieningen, zoals een basisschool en een sporthal worden ook in de wijk gebouwd. Maar de plannen zijn nog flexibel. Zo kan optimaal ingespeeld worden op de wensen van de toekomstige bewoners en ondernemers. Ondernemers kunnen zich aanmelden via de website en worden vervolgens persoonlijk benaderd.

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Weesp, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.